Symbiose

Ik was in Drenthe aan het fietsen deze week, een paar dagen in de natuur, en werd daar door geinspireerd. Het begrip symbiose is onmisbaar voor een fraaie natuur. Dit woord schoot mij te binnen als omschrijving voor een optimale leefsfeer in de vesting.

Het leven van bewoners, galerieen, winkels, kantoren, horeca en belangengroepen is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat ze delen is de plek op aarde. Symbiose kan worden bereikt door balans te vinden tussen behoefte en behoefte verstrekker waarbij de verstrekker een positieve stimulus ontvangt door het vervullen van de behoefte. Vergelijk dit met de relatie tussen een moeder en een pasgeboren kind. Het pasgeboren kind is volledig afhankelijk van de moeder. De moeder geeft zorg en ontvangt hiervoor als stimulus liefde, aandacht en vreugde.

We hebben een aantal thema’s die we willen oplossen in de vesting Heusden. In mijn ogen dient een oplossing te leiden tot symbiose. Een bevredigende oplossing die de relatie tussen belanghebbenden versterkt en gewenst maakt.

Naar mijn mening is de symbiose in de vesting Heusden de laatste jaren niet optimaal. Hoe kunnen we zorgen dat oplossingen tot bevrediging van alle betrokkenen en belanghebbenden leidt? Is het mogelijk een symbiose te bereiken die voor alle partijen bevrediging geeft en balans, respect en vertrouwen veroorzaakt?